Facebook

Fysiotherapie Meerzicht
Uiterwaard 3i
2716 VA Zoetermeer
079-3210820
info@fysiotherapiemeerzicht.nl

☰ Menu

Oedeemtherapie

Een specialisatie binnen de fysiotherapie is de oedeemtherapie, ook wel bekend onder de naam manuele lymfedrainage. Hoewel de manuele lymfedrainage een belangrijk onderdeel is van de totale behandeling, behoren ook nog andere onderdelen tot de oedeemtherapie.

Bij overmatige vochtvorming in het lichaam, zal niet altijd de hulp van de oedeemtherapeut hierbij nodig zijn. Soms zijn deze problemen van korte duur en herstellen ze spontaan. Maar in die gevallen, waar verwacht kan worden, dat een herstel van de balans tussen aan- en afvoer van vocht niet of slechts traag bereikt zal worden, kan oedeemtherapie zinvol zijn. Zo kan een arts, specialist of een gespecialiseerde verpleegkundige zoals een mamacare-verpleegkundige, de hulp inroepen van de oedeemtherapeut. Denk hierbij b.v. aan patiënten waarbij door de nabehandeling van tumoren het lymfestelsel beschadigd is, de (oudere) patiënt, die niet of weinig loopt of de patiënt, die afwijkingen heeft of een operatie heeft gehad aan de bloedvaten. In al deze gevallen kan de afvoer van vocht verstoord raken, zodat oedeem ontstaat. Dit zijn overigens maar enkele voorbeelden van het ontstaan van oedeem.

De oedeemtherapeut zal eerst de aangedane regio bekijken en aftasten om een indruk te krijgen van de huid en het type oedeem. Vervolgens wordt de bewegelijkheid van de gewrichten bekeken en tot slot worden er omvangmetingen verricht. Met behulp van de omvangmetingen is het volume (de inhoud, dus de hoeveelheid vocht) van een arm of been in milliliters te berekenen.

Na het onderzoek wordt de behandeling gestart, waarmee de afvoer van vocht wordt bevorderd. De behandeling bestaat uit speciale massagetechnieken, compressietherapie, oefentherapie en het uitleg geven over de aandoening en de daaruit voortkomende adviezen en leefregels.

In veel gevallen zal de patiënt uiteindelijk een steunkous aangemeten krijgen, waarmee een nieuwe balans in de vochthuishouding gehandhaafd kan worden.

De indicaties (aandoeningen) waarbij oedeemtherapie wordt ingezet, staan meestal op de lijst voor chronische fysiotherapie. Daarom wordt fysiotherapie in deze gevallen vanaf de 21e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen komen ten laste van (indien aanwezig) de aanvullende verzekering, mits fysiotherapie daarin is opgenomen (zie uw polis).

De benodigde bandages/zwachtels en eventuele steunkousen worden ook vanuit de basisverzekering vergoed.

Nuttige links:
N.V.F.L. (Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie)
K.W.F. Kankerbestrijding
Borstkankervereniging Nederland
Lymfoedeem
Elastische kous