Facebook

Fysiotherapie Meerzicht
Uiterwaard 3i
2716 VA Zoetermeer
079-3210820
info@fysiotherapiemeerzicht.nl

☰ Menu

Dry Needling

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een relatief nieuwe behandelmethode van de fysiotherapeut, afkomstig uit Canada. Door middel van een speciale techniek worden spieren met een dun naaldje  aangeprikt en die raken op die manier snel en langdurig ontspannen.

 

Dry Needling: niet hetzelfde als acupunctuur.

Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald: er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten.

Bij de  klassieke acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden gedurende langere tijd in acupunctuurpunten op de energiebanen (de meridianen) gezet om de energie te beïnvloeden.

Dry Needling gebruikt eenzelfde soort naaldje, waarmee kortdurend een zogenaamd ‘triggerpoint’ in de spier wordt geprikkeld. Het gaat alleen niet om een ‘energetische’ behandeling zoals bij acupunctuur wel het geval is.

 

Wat  is een‘triggerpoint’?

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak gerefereerde / uitstralende  pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Een triggerpoint wordt nog wel eens een ‘spierknoopje’ genoemd.
Hieronder staat een voorbeeld van lage rugpijn en pijn in het been, die uitstraalt vanuit een bilspier.

 

 Foto dry needling

Triggerpoints kunnen zich uiten door:

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 

Hoe voelt dry needling aan?

Het inbrengen van de naald voelt u bijna niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich lokaal even aan. Dat geeft kortdurend een soort krampgevoel op die plaats. Daarna ontspant de spier zich weer en doorgaans kunt u zich dan gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat stijf en/of vermoeid aan, maar dit is meestal van korte duur.

 

Wat gebeurt er daarna?

Dry needling is een onderdeel van de totale fysiotherapeutische behandeling. Afhankelijk van uw klachten en de handelingen die de fysiotherapeut verder verricht, krijgt u gerichte oefeningen en/of adviezen mee.

 

Wat kost het?

Bij Fysiotherapie Meerzicht is dry needling een onderdeel van de normale fysiotherapeutische behandeling en wordt indien u voor fysiotherapie in uw aanvullende pakket bent verzekerd, gewoon vergoed.

Indien u geen aanvullende verzekering hebt, wordt voor de behandelingen waarin Dry Needling wordt gebruikt, ons normale tarief voor “een zitting fysiotherapie” gerekend.

 

Zie ook:

www.dryneedling.nl